top of page

30 років Незалежності України







Українська держава бере свій початок з IXст.(882 рік),але не завжди вона була цілісною і незалежною.

На початку XIX ст. українські землі були розділені між двома імперіями Російською і Австрійською. Українців не визнавали як окремий народ, забороняли користуватися рідною мовою, дотримуватися власних звичаїв і традицій.

Під час Першої світової війни (1914-1918рр),яка велась між двома угрупуваннями :Троїстим союзом і Антантою, на українські землі претендували Росія, Австро-Угорщина, Німеччина та Румунія.

В лютому 1917 року у Петрограді почалася революція. Вихор революції захопив і Україну. Для керівництва було створен


о Українську Центральну Раду на чолі із М. Грушевським. 7 листопада 1917 року УЦР видала Третій Універсал, який проголосив створення Української Народної Республіки.

Українській державі відразу довело


ся вести запеклу боротьбу за своє існування з більшовицькою владою Росії. В січні 1918 року УЦР видала Четвертий Універсал, який проголосив незалежність України.

Східна частина України була окупована більшовицькими військами, Західна Україна-військами Австро-Угорщини.

22 січня 1919 року УНР і ЗУНР об’єдналися в одну державу- відбувся Акт Соборності України. Незважаючи на героїчні зусилля, українці не змогли відстояти незалежність своєї держави. Територія України була поділена між радянською Росією, Польщею ,Румунією та Чехословаччиною. Більша частина Українських земель опинилася під владою б


ільшовиків. У 1922 році Україна увійшла до складу СРСР. Протягом 70 ти років в Україні панував комуністичний режим. Українцям довелося пережити чисельні експерименти: індустріалізацію, колективізацію, Голодомор, репресії.

1 вересня 1939 року почалася II Світова війна. Війна тривала 6 років і забрала життя понад 50 млн осіб.17 вересня 1939 р. Червона Армія здійснила «визвольний похід» і приєднала Західну Україну до УРСР і СРСР .Так, під владою Сталіна опинилися майже всі українські землі . Українські землі стали ареною великої битви, руйнувань, жертв і страждань .Символом убивства мирного населення в Україні став Бабин Яр у Києві. Геноцид єврейського народу отримав назву «Голокост». Для боротьби з німецькими окупантами сформувався рух Опору.

28 жовтня 1944 р


оку Україна в межах сучасних кордонів була звільнена. Війна дорого коштувала Україні: на фронтах загинуло 3 млн.українців,4,5 млн було вбито під час окупації,2.2 млн було вивезено на роботи до Німеччини. Зруйновано 714 міст,28 тис. сіл, 10 млн. людей залишились без даху над головою.

Після війни Українці зажили мирним життям, але не у власній державі. Радянські керівники не зважали на інтереси українців та України. Влада чітко визначала, що потрібно знати громадянам, а що –ні. Було схвалено постанову про необов’язковість вивчення української мови в школі.У вищих навчальних закладах навчання здійснювали також російською мовою. Скорочувалась кількість українських шкіл, україномовних газет, журналів. Розмах русифікації досяг значних меж. За радянських часів винищення зазнала і природа України. Деякі райони перетворилися на регіони екологічного лиха.

Серед українців ба


гато відданих рідній землі і своєму народові патріотів, які не погоджувались із коленіальною залежністю України. 19-21 серпня 1991 року у Радянському Союзі було здійснено спробу державного перевороту, щоб не відбувалося жодних прогресивних змін.

24 серпня 1991 року Верховна Рада України ухвалила Акт проголошення незалежності України. Проголошення незалежності –це початок великого шляху,який перетинали різні проблеми і «навіть» війна, яку почала проти України РФ у 2014 році. Головне зараз не тільки відродити економіку, підняти рівень життя людей, але й відстояти територію держави від тих, хто хоче її захопити і знищити. І саме в наших силах зробити це.





Матеріали онлайн конференц


ії підготувала вчитель історії Маркова Т.Ю.



План заходів до 30-річчя Незалежності України.




1.Виступ вчителя історії перед працівниками навчального закладу (20.08.21р)

2.Тематична виставка літератури до Дня незалежності в шкільній бібліотеці (19.08.21р.)

3.Урочисте підняття Державного Прапору на території закладу.(20.08.21р)

4.Онлайн-конференція до Дня Незалежності України (20.08.21р.)




6 просмотров0 комментариев

Недавние посты

Смотреть все

Это текст. Перетащите его в любую часть страницы и кликните дважды, чтобы написать что-то интересное.

bottom of page